Повече права за заетите в модния бизнес

Малко хора са наясно, но все още законово не е дефинирана професията „модел“ и в нея няма почти никакви регламенти, както и в целия моден бизнес като цяло.  След като рекламния и модния бранш бяха ударени от свиването на пазара и още през 2007г. някои от по-големите фирми като Джей Моделс затвориха врати, се нароиха много малки агенции и аматьори, които се възползваха от липсата на регламент и преминаха в сивата икономика, като по този начин подбиха пазара на всички останали, работещи коректно.

мода-бизнесЗа щастие се вижда края и на тази неуредица. У нас, обединени около тази цел работещи в модния бизнес създадоха НБАМБ – Национален Браншови АЛИАНС на Модния Бизнес,  чиято единствена цел беше точно регламентирането на бизнеса, защита за работещите в него и изкарването на сивата икономика в бранша на светло. За съжаление, алиансът не успя да постигне много за три години, но се очаква тази година през март от Европейския Парламент да се занимаят по-сериозно с въпросите на модния бизнес и да поставят регламент за всички в еврозоната.

В момента много от приятелите ми, които работят в тази индустрия – фотографи, модели и други, по право не разполагат с никакви авторски права над материалите, които произвеждат, което според мен е крайно нечестно. Да не говорим пък за самоуките аматьори, които ежедневно се опитват да се влеят в бизнеса и да подбият пазара с некачествените си услуги, като създават лоша репутация за всички коректни хора, работещи в него. Крайно време е и този въпрос да се реши.

Повече права за заетите в модния бизнес
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *