Фарадеев кафез

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВсеки ден човек научава нещо ново – и слава богу, щото иначе сме свършили.

Лятото, ставало е въпрос, доста често излизам в планината. И като всеки нормален човек и аз имам своите страхове, като обикалям по горските пътеки. Първият са зачестилите в последните години нападения на изгладнели мечки върху хора. И вторият са ураганни ветрове, гръмотевици и мълнии.

И за първата, и за втората опасност няма стопроцентова застраховка и подсигуряване, като изключим народната заръка: Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Иначе съвети бол – как да реагираш в единия случай, как – в другия. Да не дава господ обаче да проверяваме дали действат, или не.

Но да премина към темата. Направихме преди седмица обиколка в Стара планина. Знаете сигурно – там минава климатична граница и времето е изключително неустойчиво, може изведнъж да стане истински опасно: както пече слънце, може да загърми и да затрещи, свят да ти се завие. Та по време на тоя неколкоддневен поход стигнахме и до връх Амбарица. Е, не е от най-високите – двухилядник. Ама върхът си е връх – и изкачването си е трудно, и си е ветровито, открито и незащитено. Та като стигнахме горе, ми направи впечатление, че в земята има монтирана метална клетка – като къщичка с покривче, но изцяло от желязо. Позачудих се каква е ролята на тази конструкция и защо е от метал, като във всички съвети за това, как да се спасим от мълнии, пише, че трябва да хвърляме надалече железните предмети. Е, оказа се, че не съм слушал внимателно в часовете по физика. Това било така наречената Фарадеева клетка и била поставена там именно за да могат в нея да се скрият хора, в случай че загърми. Сигурно и вие ще попитате: добре, ама защо все пак е от желязо. Ами оказа се, че при такива конструкции електричеството от мълниите се плъзгало само по външната повърхност.

Затова споделям – ако ви се случи да затрещи, когато сте близо до такава клетка, не се страхувайте, влизайте смело. Макар и пропуснати в училище, физичните закони действат безотказно.

 

Фарадеев кафез
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *