За лудите и баницата

banica

Миналата събота или неделя след вечерната новинарска емисия на Би Ти Ви излъчиха разследващо предаване. Във Видин зачестили случаите на депресирани граждани от ромски произход, които като всички хора с психични проблеми ползвали полагащите им социални придобивки и месечни плащания от държавата. Усъмнил този прекомерен и бърз прираст на видинските роми с депресия съответните органи, предизвикал и интереса на разследващите журналисти от медията и станахме свидетели на постановката, която направиха на човека, осъществяващ връзката между ромската общност, и видински психиатър, който в частен медицински център срещу 50 лева издава на кандидатите свидетелство, че страдат от средно тежка депресия, което те използват като билет към заветните привилегии. И към последваща инвалидизация, която носи още по-големи приходи.

Както се видя от скритата камера в кабинета – без преглед, без срам, за една измачкана банкнота от 50 лева. Един видински психиатър, един българин с добро образование, между другото платено от държавата, и с добра професия дава на един ром напълно незаслужено парче от баницата, която ние всички произвеждаме с парите, които внасяме под формата на данъци, осигуровки и всякакви такси в държавната хазна. Жалко и тъжно.

После защо се сърдим на малцинствата, че живеят на чужд гръб, на нашия гръб. Правят го, защото някой не просто им е позволил, а им е помогнал за това. С подписа си, със служебния си печат, с алчността си на дребно. Сега пък някой ще помогне на доктора да се измъкне безнаказано от тази история – както доста често се е случвало в подобни случаи. И журналистите ще продължат да си разследват, керванът ще си върви – “лудите” ще са обезпечени луди, а ние ще им плащаме масрафа. Всъщност не техния – нашия.

 

За лудите и баницата
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *