Застраховка

Първият истински сняг – поне в градовете – предстои. В по-високите части на планината обаче отдавна си натрупа и ще продължава да трупа и горските пътеки не са толкова гостоприемни и безопасни, каквито ги помним от летните месеци. Да, вече носят една нова, различна красота, но заедно с това – и много рискове. Излизането в Балкана през зимата си е опасно занимание, пък знаем, че има ли риск, трябва да има и застраховка.

insuranceРеших да ви подсетя за това по повод на една статия, чието заглавие ми привлече погледа тия дни – в нея се обясняваше, че при евентуална злополука или пък изгубване ползването на услугите на Планинската спасителна служба ще ни струва най-малко 750 лева, а би могло да надхвърли и 1000. Това – при положение, че сме пропуснали да си направим планинска застраховка.

Знам, че не само по отношение на зимните разходки и спортове, но и за много други неща от живота българинът е свикнал да махва с ръка и да казва: Това не се отнася до мен, няма как да ми се случи. Но истината е, че инциденти по пистите и заблудили се в планината туристи се случват всяка година и че за никого, освен тези, които си стоят на топло вкъщи, няма пълна гаранция, че може да изпадне в подобна ситуация и да се наложи да бъде впрегнат целия ресурс на звената, които оказват помощ в подобни случаи.

А тези служби изискват поддръжка – и за техника, и за персонал, и за кучета търсачи, за много други неща. Тази издръжка струва пари. И е най-логично те да бъдат платени от хората, които ги ползват. В случая – планинарите. Затова не пропускайте да се подсигурите срещу евентуални инциденти. Това е един взаимоизгоден договор – първо, защото давате лептата си за съществуването на едни звена, които се грижат за здравето и живота ни при форсмажорни обстоятелства, и второ, защото е едно да дадеш 30-ина лева, каквато е стойността на това подсигуряване, друго е – не дай боже – да се наложи да извадиш 1000.

 

Застраховка
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *