Житейски бисери и обща култура

На всеки се случва да се изпусне и да каже някой бисер от време на време. Аз например много ясно си спомням как една зима се хлъзнах на леда, докато слизах по един подлез и се ударих лошо… Когато разказвах за случилото се, казах “изтърсих се, докато падам” и все още много хора ме подиграват за тази реплика. При мен се получи комично, но и случайно i поне създадох малко хумор. Вижте, когато бисерите се получават от недостиг на обща култура, тогава не е комично, а по-скоро е страшно.

Неприемливо е например разумен човек да не прави разлика между Филип Македонски и Александър Македонски или да не знае, че те всъщност са баща и син.

cloud-smartphoneНелогично ми се вижда също така съвременен човек да не знае що е то облачна услуга. Тя няма нищо общо с облаците на небето, повярвайте ми. И всеки, който ви чуе да казвате нещо подобно, ще ви се изсмее с глас! А ако току що осъзнахте, че има такова нещо като “облачна услуга”, моля ви, проверете другаде какво означава това.

Ето ви още един пример. Странно е, но имам една позната, която току що си взе смартфон. Даде го на сина си да оправи настройките на телефона и да й качи разни приложения и т.н. Питам я: А gmail имаш ли? Тя ме гледа все едно съм й поискал номера на банковата смета…

Комични ситуации може да възникнат, ако не обогатявате постоянно общата си култура. Особено в днешния ни толкова бързо развиващ се и променлив свят.

Житейски бисери и обща култура
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *