Как да разберем дали един сайт е професионално направен?

Интернет се развива с невъобразими темпове. Имам чувството, че с всеки следващ ден се появяват все нови и нови сайтове, а много хора като мен започват да си водят онлайн богове. Разбирам за нови и нови социални мрежи, които набират скорост едва ли не със скоростта на светлината. И сред целия този “хаос” всяка една фирма се опитва да изпъкне сред останалите по един или друг начин. Информационните технологии обаче се явяват прекалено специфична и пипкава материя, в която специалистите са малцина.

webdesign-company-520x272Разбира се, че всеки иска професионално направен сайт, който да задържа вниманието на посетителите му. Всеки иска правилно оптимизиран сайт, който да се появява на първа страница и ако може на челни позиции в Google и другите търсачки. Относно оптимизирнето не мисля, че съм правилният човек, който да ви каже как точно се прави това… Мога да ви кажа обаче как да разберете по кога по един сайт са работили професионалисти.

Грешно е, ако откривате само работата на програмиста. Попадали сте, предполагам, на някоя натрупана и шарена страница, в която е очевидно, че програмистът е искал да покаже всичките си способности. Изкачат прозорци, светят надписи, валят снежинки, картинки си сменят нюансите, шрифтове се смесват един с друг и т.н. Трябва да личи, че по даден сайт е работил и дизайнер, а не само програмист, защото те имат различен поглед върху графичната конструкция. А как да познаем това ли? Когато си личи, че всеки детайл е изпипан. Тайната на дизайнерите е, че работят в три основни величини – вертикал, хоризонтал и диагонал. Използват белите полета, защото знаят, че когато са налични големиобеми от информация, между тях трябва да има т.нар. въздух. Не смесват повече от два различни шрифта, но и двата са в синхрон с цялостната визия на сайта и графичните елементи на фирмата. Защото едва ли е тайна за някого, че всяка фирма си има запазен дизайн за лого, слоган и други отличаващи я рекламни компоненти. Когато ви изглежда, че в един сайт всичко е на мястото си и няма излишна или липсваща информация, тогава той е професионално направен и изпипан.

Как да разберем дали един сайт е професионално направен?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *