Умеете ли да комуникирате? Сигурни ли сте?

Комуникацията е основополагаща за човешката цивилизация. Комуникацията е в основата на всичко – на прогреса, на общуването, на развитието, на (не)одобрението и кой знае на какво още. Комуникацията е още по-важна в днешно време, защото не само, че я използваме ежедневно и постоянно, но и бележи непрестанно развие в своите форми. Последните стотина години се появиха телефона, телеграфа, радиото, телевизията… след тях факта, мобилните телефони, компютрите, смартфоните, таблетите, фаблетите. Да не забравяме и Интернет, посредством който можем да поддържаме непрестанна връзка с хора, които са на другия край на планетата. А познавате ли някого, който да няма е-мейл поща? А използвате ли skype, facebook, viber или друга програма за чат?

670px-Improve-English-Communication-Skills-Step-01Помислете върху тези въпроси и едва след това ми отговорете на този: Умеете ли да комуникирате? Лице в лице, компютърноопосредствено, онлайн, с емотикани, по-имейл, чрез видeо връзка и кой знае по какви още начини, за които не знам? Всяка форма на общуване има свои специфики, характеристики и етикет. Нужно е да ги владеем на достатъчно добро ниво, за да кажем, че умеем да комуникираме. Ето две примерни ситуации за дисонанс в комуникацията.

Човек може да притежава брилянтна граматика, да има дар слово и да пише страници без да допусне и една грешка, но да притежава също така речев дефект, да пелтечи или да си мънка под носа. Това означава, че той е съвършен за писмена комуникация или и-мейл кореспонденция, но за общуване лице в лице едва ли е толкова подходящ.

Друга ситуация. Работите с клиент, който има избухлив нрав и действа винаги импулсивно. С такъв човек не е много удачно да комуникирате офлайн, защото нямате възможност да следите мимиките и жестовете или лицето му, които да ви “говорят” дори повече от това, което той казва. Доказано е, че по време на общуване лице в лице 70% от информацията, която получаваме, е на база невербална комуникация, 20% е от това как ни казват нещо и само 10% е какво ни казват. Ако видите гневен имейл, написан с големи букви и удивителни, но същия текст от писмото ви го кажат лице в лице, то реакцията ви може да бъде различна в двата случая.

Затова пак ви питам. Мислите ли, че умеете да комуникирате еднакво добре с различни хора и по различен начин?

Умеете ли да комуникирате? Сигурни ли сте?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *