Внимание! Интернет зависимост

Този текст е насочен към всички, които ежемесечно плащат на доставчика си на интернет услуги. Към онези, които постоянно търсят безплатна wi-fi мрежа, към която да се вържат. Както и към тези, които не могат да си представят телефон без неограничено 3G.

Поздравления, вие приспадате към една нова и все по-нарастваща социална прослойка – тази на интернет зависимите. Вашият живот е неизменно свързан с това да имате постоянен достъп до социалните мрежи, а безбрежният поток на информация от Google да ви е на клик разстояние. Не се притеснявайте, аз също съм като вас. С всеки следващ ден все повече хора биват покосявани от този неизбежен „вирус“, от който не можем да се имунизираме. А честно казано, аз и не искам да се имунизирам – така ми харесва. Признавам си, че съм зависим от присъствието на интернет в живота ми, но все още не съм твърде пристрастен… а какво означава прекалена зависимост ли? Ами, според мен тя е по-обвързана с наличието на смартфони в живота ни и се характеризира със следното:

maxresdefault

1) Ако смартфонът ви не е наблизо, започвате да нервничите, да си чупите пръстите и не знаете какво да правите с ръцете си;

2) Забравяте, че основната функция на телефона ви е да говорите по него, докато вие самите все по-често го използвате, за да лайквате, шервате или поствате;

3) Шансът да отговорите на мейл или друго текстове съобщение е по-голям, отколкото да си вдигнете телефона;

4) Посягате към смартфона си по-често, отколкото осъзнавате – за да проверите дадена новина, за да прочете нещо по конкретно събитие, да сферите факт или нечий рожден ден, да се информирате за най-новия филм по кината, най-актуалното спортно събитие и т.н.

5) Когато осъзнаете, че животът ви без смартфон никога вече няма да е същият, защото вече сте в неразривна връзка с него и не можете да съществувате един без друг.

Аз не съм достигнал все още тези нива… надявам се. Нямам проблеми с това да изляза навън и да си оставя телефона у дома. Мога да не го поглеждам цял ден и това не би ме накарало да се чувствам зле. И най-важното: няма да изляза с приятели на кафе и през цялото време, докато съм с тях, всъщност да си разглеждам профила в социалните мрежи.

А вие устоявате ли на подобни изкушения?

Внимание! Интернет зависимост
Rate this post

Google+ Comments

One Reply to “Внимание! Интернет зависимост”

  1. Не отричам, че трябва да сме приспособими към модерните времена, но все пак да изпадаш в абстиненция от липсата на Интернет е смешно. А за съжаление познавам много хора, които дори в компания не могат да се съсредоточат в преживяването, а предпочитат да си чатят, снимат и ровят в Интернет. Тяхно приятно прекарване се равнява в това да споделят на света, че са някъде, вместо да се насладят на времето с приятелите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *