Компютърна грамотност? Хм…

desktop-everydayИмаме ли нужда от компютърна грамотност? Да задавам подобен въпрос е колкото иронично, толкова и необходимо. Макар на мнозина от нас да не ни се вярва, все още има много хора, които на практика са неграмотни в тази сфера. Може би си мислите, че вие не спадате сред тях, но нека ви кажа следното. Дефиницията за “компютърна неграмотност” все повече се променя с времето, така че е напълно възможно да сте леееко изостанали. Дали е така? Нека проверим…

Преди години, когато се появиха първите настолни компютри, а за лаптопи дори не смеехме да си помислим, беше достатъчно: да знаеш откъде се пуска компютърът и че той е различен от монитора; да знаеш как се държи мишка; да си свалиш песен и да си запишеш CD.

В последствие тези, които се научиха да си преинсталират Windows-ите сами, се изкачиха едно ниво по-нагоре… както и тези, които сами си инсталираха различни игри и програми.

Още по-начетените започнаха да правят опити в областта на програмирането и да учат различни компютърни езици, както и да експериментират повече в тази сфера…

computer knowledgeВ днешно време ли? Ами, да кажем, че ако не знаеш какво е “браузър” или как да използваш интернет правилно, си директно отлъчен. Ако те няма в поне една социална мрежа, е сякаш не съществуваш. А ако не можеш да боравиш с MS пакета, значи не умееш нищо. Не оформиш ли поне един документ в Word, както трябва – какво можеш да правиш въобще?

Днес, за да си компютърно грамотен, се изисква много повече. Трябват ти макар и базови познания по програмите на Adobe или поне по Photoshop. Необходимо е да знаеш макар и чисто теоретично какво представляват MySQL, PHP, Java, C++. Препоръчително е да можеш да изготвяш интересни презентации, да имаш собствен блог или сайт. Трябва лесно и бързо да свикваш с работата с нови програми, ако ти се наложи да работиш с такава на служебното място. Желателно е, разбира се, да се справяш безпроблемно с офис техниката, макар до сега никога да не си използвал скенер (например).

Да, разбирането на “компютърна грамотност” се променя от година на година и ако не сме в постоянно течение за новостите, лесно можем да изостанем. А това би могло да се окаже пагубно за професионалното развитие на всеки един от нас.

Компютърна грамотност? Хм…
Rate this post

Google+ Comments

2 Replies to “Компютърна грамотност? Хм…”

  1. Докато четях текста ти, не спрях да кимам с глава. Дано повече хора попаднат тук и си вземат съответните поуки.

  2. То това не важи само в сферата на компютрите. Във всяка област трябва да си подобряваш квалификацията, защото зад теб може да се появи някой по-млад и амбициозен, който със сигурност ще те надмине, ако ти не мърдаш от позицията на сегашните си знания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *