Смартфоните и социалните мрежи на работа

3117565e8bbc7d6b19015972bd0eЗнаете ли, че има фирми, в които забраняват на служителите да използват смартфоните си по време на работния процес? Претекстът е, че за служебни разговори се използва служебен телефон, а личните ангажименти се вършат в извън работно време. От служебните компютри пък не може да се влезе в някои сайтове и най-вече в тези на социалните мрежи facebook, twitter, youtube и други. Една колежка дори ми разказа, че в предишната й фирма, шефът накрая тайно влизал чрез teamviewer в компютъра на всеки от подчинените му, за да разглежда чуждата хронология и посещавани сайтове! Какво мислите за подобни практики? Според мен те са не само навлизащи в личното пространство, но също така обидни.

Какво можеш да спечелиш, като ограничаваш служителите си? Да, те няма да се ровят в профилите на свои приятели и познати, няма да цъкат разни игрички и няма да четат спортни или други новини. Но какво от това? Ако не е сега, ще е после. Освен това, повярвайте ми, ако някой иска да си губи времето или да се скатава, ще намери начин да го прави. Колкото и да се опитвате да го ограничавате, няма да успеете. Зорлен хубост не става, е казал народа и е много прав.

Според мен подобни “мерки за ефективност” са напълно неефективни. Вместо да влагате време и усилия в това да контролирате служители си, по-добре би било да вложите същото време и средства, за да разберете как да повишите мотивацията им. Ако един човек иска да работи и се чувства добре на работното си място, той ще дава всичко от себе си и без да му го налагате насила. Обратното, ако не му се работи и постоянно отлага всякакви задачи, не може зорлен да го накарате да се съсредоточи, колкото и да го ограничавате.

Освен това има много хора като мен например, които използват социалните мрежи за краткотрайно разсейване. Влизаш, скролваш 5-10 мин, засмиваш се на нечий лаф или шега, лайкваш 1-2 поста, след което се връщаш към текущата си работа. Това е вид здравословно разсейване, защото те ободрява и презарежда.

Това е моето мнение. Вие какво мислите по темата?

Смартфоните и социалните мрежи на работа
Rate this post

Google+ Comments

2 Replies to “Смартфоните и социалните мрежи на работа”

  1. kogato rabotish v magazin i 1 chas nikoj ne vliza, mnogo qsno che shte si gledash telefona. kakwo da prawish inache?

  2. Разбирам да влезеш за по 5-10 мин., но има хора, които прекарват по половин или 1 час във фейсбук, а не е като да нямат работа. това вече е чиста проба нахалство е нехайство, така мисля аз

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *