Какви поливни помпи да избера за градината си?

Сигурно всеки притежател на къща с двор и градина поне веднъж си е задавал въпроса: Какви поливни помпи да използвам? Кагато дойде моментът да се запозная с вариантите, които се предлагат на пазара, трябва да си призная, че не разбирах абсолютно нищо от поливни помпи и поливни системи като цяло.

Едно време на село баба ми пускаше вкопана на половина в земята помпа (или поне така изглеждаше в детските ми очи), която изхвърляше голяма и силна струя вода директно в ливадата. После с мотиката „отваряше“ и „затваряше“ пътя на водата, за да я насочи към лехите и посевите, които искаше да полее. Днес съществуват къде-къде по-модерни системи за поливане, а един от най-важните избори са поливните помпи.

поливни помпиИ тъй като нямам самочувствието, че разбирам от този ти дейности, се допитах до хора, които от дълги години се занимават със земеделие и градинарство. Те ми препоръчаха да прегледам каталога на Зелена линия, където предлагат богат асортимент от водни помпи за всяка нужда. Първо, трябва много добре да знаете за какво ще ви е необходима помпата – за поливане на селскостопански насаждения в дворове, овощни градини, за индустриални цели, за пожарогасителни системи или ще искате да захранвате и сгради.

Второто важно нещо е да знаете добре с какъв водоизточник разполагате – кладенец, сондажи, дъждовна вода, река. От значение е също да знаете качеството на водата в този водоизточник. Това е необходимо, защото голяма част от продуктите са предназначени за чиста (прясна) вода и ако във водоизточникът ви има наличие на твърди частици, трябва да потърсите помпа, предназначена  за такава вода. Зелена линия предлага и такива продукти.

Следващите неща, които трябва да съобразите, преди да си купите помпи за поливане е надморската височина на вашия имот, тъй като тя оказва влияние на напора и дебита.

Бинзиновите водни помпи са походящи за напояване на градини и за изграждане на противопожарни системи. Зелена линия предлага и специални моторни помпи за вода с наличие на твърди частици (т.е. мръсна вода).

Потопяема водна помпа е поливна помпа, предназначена за водоснабдяване от кладенци, изкопи или сондажи. За нея е важно водата да е чиста. Тук трябва да вземете предвид и максималната дълбочина на работа на помпата.

Хидрофорните помпи черпят вода от кладенци и резервоари. Можете да ги ползвате както като поливни помпи за вашата градина, така и да повишите налягането в тръбопроводите и да водоснабдявате къщи, вили, селскостопански и промишлени сгради.

Градинските и фонтанните помпи са добро решение за зеленчукови градини, индустриални цели или за захранване на градски поливни системи. Също така те имат и отводнителна функция и са особено удобни за басейни и декоративни потоци, защото обработват води с наличието на неагресивни разтвори на химически почистващи средства.

Каквото и да изберете, то трябва да е добре съобразено с индивидуалните нужди и особености на вашия имот и място, за което ще са ви нужни поливни помпи.

Какви поливни помпи да избера за градината си?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *