Когато музиката е нещо повече

Свикнали сме да възприемаме музиката като изкуство, развлечение, душевен отдушник. Но никога не сме се замисляли, че за да се пробие в този ужасно конкурентен бизнес, на музиката трябва да се гледа и като на бизнес продукт. Много от хората, които възприемат себе си като творци, отричат това изкуството им да се превръща в продукт, но неразбирането на това защо това е необходимо ги обрича на световно безизвестност.

Странно е, когато хората на изкуството заговорят за възвишеността му и отричат средствата, по които то може да достигне до много по-широк кръг от хора. Защото в своята същност изкуството се създава за хората. Стремежите на твореца са негови лични търсения и намирания, но са насочени към останалите. Когато те възприемат творбата му, по начина по който той е целял, това е отплата за дарбата му. При музиката е още по-засилено, тъй като тя определено е направена, за да бъде слушана. Когато някой музикант твърди, че не иска неговата творба да стане “комерсиална”, знайте, че лъже най-безцеремонно. И тези странни твърдения идват може би от факта, че самата дума е натоварена с отрицателно значение през последните години. А може би и от факта, че за да се превърне една музикална творба в цялостен продукт, който да има своето бизнес отражение, те се пречупват през определена призма, която превръща музикалната творба в продаваем на пазара продукт. Това според една голяма част от творците, осакатява произведението и го превръща в масово производство, което е лишено от душа и емоция.

От друга страна съвременните банди осъзнават, че истинските ценители на музиката се интересуват от цялостната концепция не само на едно парче, а на целия албум. Начина, по който за заложени темите в отделните произведения и цялостното им вплитане в една завършена форма, под формата на албум. Визуалното представяне на песните с техните клипове, а също и обложките на дисковете и цялостното брандиране на албума, завършва цялостната концепция и превръща произведенията на изкуството в цялостен, обмислен и готов продукт, за определена целева аудитория.

Пример за подобна перфектна работа е английската инди рок банда Glass Animals, които представят парчетата си под формата на сериал.

Когато музиката е нещо повече
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *