Що е то овчарски сладолед и приготвя ли се със сирене Лакрима?

Преди време имах честта да науча що е то овчарски сладолед и приготвя ли се той със сирене Лакрима. Историята започна със случайното ми запознанство с един словенец на име Андрей. Обстоятелствата, при които се срещнахме, бяха малко странни и неочаквани, но аз не се притеснявам от такива изненади. В крайна сметка що за живот живеем, ако не ни сюрпризира от време на време?

Въпросният Андрей гостува на едни приятели, които се запознали с него преди време на посещение в Словения. Бяха там по някаква младежка програма като доброволци и си спомням, че останаха много доволни от преживяването си. Няколко месеца по-късно приютиха словенския си приятел с идеята да остане 1-2 седмица в дома им, но по стечение на обстоятелствата той им гостува почти месец.

Запознах се с него случайно, но не искам да ви отегчавам с излишни подробности. Нека просто кажа, че и аз се превърнах в гост за една вечер в същата къща, а с Андрей ни се отвори приказката. Говорихме си в продължение на часове (на английски език). Обсъждахме състоянието на Словения, културата на неговия и нашия народ, тяхното място на кръстопът между Балканите и Европа, както и нашето между Европа и Азия. Обсъждахме как се е отразило това на националния характер на народите ни и какви ли не още теми. Дискутирахме надълго и широко и само се надявам да не съм изморил събеседника си твърде много.

lacrima-papperСпомням си, че го помолих да ми сподели нещо интересно и любопитно за словенците, а тогава той ме контрира с въпроса: Знаеш ли какво е овчарски сладолед? Ами не, откъде бих могъл да знам… отговорих аз. След това Андрей стана от дивана, отиде до хладилника и извърши следната последователност от действия – извади две сурови зелени чушки и ги изчисти, след което напълни вътрешността им с краве сирене Лакрима (такова бяха купили домакините ни). Поднесе ми единият деликатес и каза: Ето, това е овчарски сладолед!

Смея да кажа, че беше повече от вкусен. Искаше ми се в замяна и аз да предложа на Андрей нещо типично българско и вкусно, но се оказа, че той вече беше опитал всичките ни традиционни ястия.

Що е то овчарски сладолед и приготвя ли се със сирене Лакрима?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *