Какво ти “дава” първият работодател?

urlМоже би всеки от нас се е замислял по въпроса какво е “взел” от първата си работа освен няколкото месечни заплати и новите запознанства с колегите. Ако помислим, ще се сетим за няколко неща, но има и ползи, за които разбираме чак след известно време, когато сме сменили 2-3, а може би и повече работни места. Ето за какво говоря.

На първото си работно място усвояваме работни навици. Научаваме се да не чакаме постоянно някой да ни казва какво да правим, а сами да виждаме какво има нужда да се свърши. Работните навици са нещо, което се учи в движение и в работна среда, няма откъде другаде да ги придобиете, нито да ги прочетете.

При първия си работодател за първи път си изграждаме ясна представа какво да търсим и изискваме от следващия. Все пък на първото ни работно място може би не са ни взимали на сериозно, не са се отнасяли с нас както с останалите служители или сме получавали по-ниско възнаграждение, защото сме нови в света на работещите (и особено ако сме били стажанти). Тези неприятни следствия обаче ни учат следващият път да отстояваме собствената си позиция и да си държим на своето. Виждаме какво не ни харесва и когато си търсим нова работа, избираме такава с по-дори условия, за което сме се информирали и не сме се притеснявали да попитаме предварително.

Поправете ме, ако греша, но според мен всеки млад човек навлиза в света на работещите с малко утопични и нереални представи. Иска заплата, която няма как да получи още от самото начало. Иска да му възлагат задължения, за които се изисква повече натрупан опит и умения. Мечтае си за служебна кола, а са малцина дори хората с дългогодишен стаж, които разполагат с такава.

Първият работодател чисто и просто ни отваря очите за случващото се в света на работещите. Дава ни знания, опит и наблюдения, които няма къде другаде да придобием. Понякога става дума за съвсем нормални неща като умение за съобразителност с останалите от колектива, умение за работа в екип, толерантност и т.н. Зависи с какво по-точно сме се сблъсквали и къде сме попаднали.

Вие какво бихте добавили към днешните ми лични размишления? Какво “взехте” от своя първи работодател?

Какво ти “дава” първият работодател?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *