Ще налучкам ли вашата парола?

email2Разни всекидневни неща понякога събуждат любопитството ми. Ето така например днес попаднах на списък с най-популярните пароли, които хората масово са използвали през изтеклата 2015 г. Данните са представени от Splash Data и както може би сте очаквали (или не сте) резултатите не са никак изненадващи. Интернет бълва от съвети как да се подсигурите и защо паролата ви за достъп трябва да е поне 8 символа и да съдържа едновременно големи и малки букви, цифри и специални знаци.

Но какво от това?

Хората продължават да използват най-масово числови редици като: 123456, 12345678, 12345, 1234, 1234567, 123456789 или 111111. Скучно, нали?

А какво ще кажете за тези толкова „неочаквани“ думи: password, welcome, dragon, master, monkey, login, baseball, football или letmein.

Най-популярните комбинации от уж случайни букви или букви и цифри пък е: qwerty, abc123, 1qaz2wsx, qwertyuiop и passw0rd. Колко гениално, споделям с невъобразима доза ирония!

Честно казано най-много ме изненада тенденцията, че през 2015 г. хората са използвали и излизането на новия филм по Star Wars като вдъхновения за своите пароли. Ето, че сред най-популярните за из;rналата година виждаме също: solo, starwars и princess.

Остава само да ви кажа следното. Ако припознавате някоя от паролите, които вие използвате – мигновено я сменете. По-сигурно е да си я запишете на отделен лист и да го приберете, отколкото да използвате който и да е от горепосочените примери. А ако сте били предпазливи и не употребявате тези пароли – браво. Вие сте малко по-напредничав от болшинството хора.

Ще налучкам ли вашата парола?
Rate this post

Google+ Comments

One Reply to “Ще налучкам ли вашата парола?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *