Тъмен шоколад – преди или след тренировка?

Всеки иска хубаво тяло нали? Ние, мъжете, блъскаме с тежести с идеята да направим релеф и мускули, а пък жените скъсват ремъците на кардио уредите във фитнеса с идеята да станат по-слаби. Но всеки фитнес инструктор ще ви каже, че нищо от това не се постига, ако само въртите педалите на велоергометъра или вдигате от лежанка. Трябва да се правят разнообразни упражнения и да се спазва хранителен режим с някои основни правила в него.

Едно най-важните неща е да знаете какво да ядете преди и какво след тренировка. Как стои въпроса с блокчетата шоколад, енергийните напитки и барове, кафето и т.н.

Говорил съм с различни специалисти по темата и съм чел разнообразни мнения, затова ще синтезирам най-важното и най-правилно според мен.

dark-chocolateПо въпроса за шоколада всички препоръчват тъмния по ред причини, които вярвам, че всеки човек познава (ако ли не, потърсете в нета, има много статии на подобни теми). Любима ми е марка черен шоколад Нестле, но вие може да си изберете от който производител ви допада. Препоръчителното количество е около 30 гр. на ден и задължително преди физически упражнения, а не след това. Въпросът е, че както млечният, така и тъмният шоколад са доста калорични. Съдържат много захари и въглехидрати, което ги прави добър източник на енергия в малък грамаж. От 30 гр. няма да ти стане тежко, а ще имаш сили за 1-часова тренировка. Докато спортуваш пък, лесно ще изразходиш енергията от сладкия десерт и тя няма да се превърне в енергиен запас в тялото. Забравете обаче за приема на какъвто и да е шоколад след тренировка под претекст, че е нужен за възстановяване на тялото. Тогава е нужна питателна храна, богата на протеини, витамини и минерали.

Що се отнася до енергийните напитки, те не са много добър вариант в никой случай. От една страна, са газирани и по този начин дехидратират организма. От друга страна, в състава им има много изкуствени подсладители. Ако въпреки всичко обаче не можете без тях, пийте ги постепенно и преди тренировка. В противен случай хем ще се чувствате подути, хем ще пиете, но ще се дехидратирате. Препоръчвам ви по-скоро да се насочите към водата, а ако се чувствате отпаднали – да изпиете едно кафе, което да ви енергизира.

Шепа ядки или енергиен бар може без угризения да изядете преди тренировка, но трябва да е поне час и дори два по-рано, за да може организмът ви да ги усвои. Иначе рискувате да се сдобиете с неприятно усещане на тежест в стомаха, а от храната да не извлечете нужната енергия.

Преди или по време на упражнения правилото е, че ви трябва енергийна, но малка по обем храна. Затова се препоръчват банани или други плодове, купичка ориз или смути с хранителни добавки. Може да си вземете и един протеинов бар или протеинов шейк, каквито често се продават на касите във фитнесите. Неприятното при тях е, че са малко скъпи и на мен не ми се дават пари за такова нещо всеки път.

Препоръчвам ви също да изчакате поне един час преди да се нахвърлите на по-тежка храна след тренировка. И още няколко дребни съвета: заменете сиренето с извара (в нея има повече протеин и по-малко калории), яжте повече белтъци вместо цели яйца, заложете на печените пилешки пържоли вместо на панираните пилешки хапки. Наблегнете на зеленчуците, сурови или задушени, а плодове не яжте вечер.

Тъмен шоколад – преди или след тренировка?
Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *